De ontdekking!

Het einde van 2019 nadert. Elk einde, van wat dan ook, doet je ( of mij in ieder geval ) altijd even stil staan. Even zo’n besef momentje van wat er allemaal gebeurd is, wat het je gebracht heeft en hoe je daarmee verder wil.

2019 was een spectaculair jaar in mijn geval. En dat bedoel ik in eerste instantie niet in de positieve zin van het woord. Er is zoveel gebeurd en ik heb een deel ervan ervaren alsof ik in een film zat. Een hele slechte dan. Ik heb gedacht dat deze film geen feel good movie zou worden.

Nu, aan het eind van 2019 blik ik terug en voel ik een mengeling van trots en enorme dankbaarheid!

Ik heb veel verloren dit jaar. Ik kwam er ‘alleen’ voor te staan. En dat zet ik tussen haakjes, omdat ik de meest geweldige vrienden en familie ooit heb! Dus helemaal alleen ben ik in feite niet geweest. Maar mijn hemel wat zat ik in de put en wat heb ik me ellendig gevoeld.
Ik heb zoveel vragen gehad, zoveel twijfels en zoveel strijd! Ik voelde me in de steek gelaten en snapte gewoonweg niet wat er allemaal gebeurde.

Maar juist daardoor. Juist in die ellende kwam ik tot de grootste ontdekking ooit. Juist op het moment dat ik alles kwijtraakte en het meest logische zou zijn dat ik enorm onzeker zou worden en zou breken, juist toen leefde ik op!

Ik heb veel gelezen, gezocht naar antwoorden, gebeden en gepraat. Ik moest het leven weer opnieuw ontdekken alleen. Ik kwam er achter dat ik geen man, groot huis of geld nodig heb om gelukkig te zijn. Dat ik geen man nodig heb om me goed genoeg te voelen. Ik ontdekte dat mijn waarde niet ligt in een ander. Mijn waarde ligt in dat wat God me gegeven heeft. Hoe Hij mij gemaakt heeft. En hoeveel je ook meemaakt, wat er ook gebeurd. Die waarde staat vast.

En het is in deze tijden dat je mensen echt leert kennen. Je ziet wie echte vrienden zijn en wat echt belangrijk is.
In feite is 2019 een soort van grote schoonmaak geweest!
En ik zeg niet dat, dat makkelijk is. De waarheid is heel hard, soms zo hard dat ik wel is gedacht heb, het gewoon niet aan te kunnen. Maar de waarheid zet ook vrij!

En dat is wat ik ervaar. Een enorm gevoel van vrijheid! Ik weet, nog beter dan ooit, wat ik wel wil, wat ik niet wil, waar ik blij van wordt, waar ik verdrietig van wordt, waar ik mijn tijd aan wil spenderen en ga zo maar door.

Het duurde even en het gaat niet altijd vanzelf, maar ik heb mijn draai gevonden! Ik ben enorm dankbaar voor het feit dat ik leef. Ik ben meer dan dankbaar voor mijn familie en vrienden! Die zijn me meer waard dan wat dan ook!

Ik ben dankbaar voor de lessen van het leven! Je raakt nooit uitgeleerd en hoewel ik er niet om gevraagd heb, ben ik blij dat ik deze lessen mocht krijgen. Ik dacht dat ik tijdens de stamceltransplantatie en alles wat dat met zich mee bracht al wel veel geleerd had. En ja daar heb ik veel van geleerd.. Maar het lijkt wel alsof dit jaar een vervolgcursus van een zwaarder niveau was.

En ik kan met trots zeggen dat ik die uiteindelijk wel gehaald heb! Ik sta er nog steeds! Ik lach nog steeds! Ik leef nog steeds! Ik geniet nog steeds!
Ik heb wederom geleerd dat het je eigen keuzes zijn die het maken of breken. Je omstandigheden hoeven niet te bepalen of je gelukkig bent en kan genieten of niet. Die keuze kun je zelf maken. Hoe ellendig het ook is, je kan kiezen om te kijken naar wat je wel hebt!

Ik zei dat ik dit jaar veel verloren heb… daar kom ik deels op terug. Want eigenlijk heb ik uiteindelijk heel veel gewonnen! Ik leef in vrijheid en waarheid. Heb ontdekt wie ik echt ben en voel me gezegend met echte vrienden en familie!

Be strong. Take courage. Don’t be intimidated. Don’t give them a second thought because God, your God, is striding ahead of you. He’s right there with you. He won’t let you down; He won’t leave you.

Deuteronomy 31:6

Deze tekst heb ik al tijden ingelijst in huis liggen.. verplaatste het vaak en had het dus regelmatig in mijn handen, maar de afgelopen maanden kwam die pas echt binnen. Dit geeft me de kracht om door te gaan, dit geeft me zekerheid en dit maakt dat ik vertrouwen heb in de toekomst!

Ik wens jullie allemaal hele fijne, mooie, gezonde, gezellige dagen toe met vrienden en familie! Geniet van elkaar en van het leven! Neem het niet voor lief, koester elk moment en kies voor geluk!


3 gedachtes over “De ontdekking!”

 1. Hoi meis wat een ellende allemaal maar waarom heb je niets laten horen had er graag voor je geweest. Ondanks alles wens ik je fijne dagen en een voorspoedig 2020

  Liefs Ron

 2. Beste Linda! Ik heb je via je blogs gevolgd en in me steeds al diepe bewondering gehad voor de manier waarop je met alles omging en hoe je alles zo eerlijk verwoorde!! Na het lezen van deze blog stijgt mijn verwondering ten top…. En ik merk dat het komt doordat ik (opnieuw) geraakt ben over de manier waarop God werkt!! Dit zijn wegen, voor ons mensen zo vaak niet te begrijpen…, ondoorgrondelijk… Maar kunnen uiteindelijk uitlopen op een diepe, onbeschrijfelijke vreugde, vrede en rust wat ik allemaal teruglees in jouw blog🙏!! Ik hoop echt dat jouw blog een getuigenis mag zijn voor velen die God nog niet kennen, voor velen die zich in moeilijke, uitzichtloze situaties bevinden, maar juist ook voor diegenen die wellicht (nog) in wereldse rijkdom leven en denken hun vrede en blijdschap daaruit te halen…. Het is zo’n enorm getuigenis om jouw woorden te lezen.. Het heeft zo ontzettend veel kracht dat ik alleen maar stil en dankbaar kan zijn dat wij deze God onze Vader mogen noemen en dat Hij in Zijn Zoon Jezus zooo dichtbij ons wilde komen!! Immanuel, God met ons!! Linda… Ookal kennen wij elkaar alleen van gezicht…. Ik voel me verbonden met je door onze Hemelse Vader!! Jij ook hele fijne, gezegende dagen toegewenst met allen die je lief en dierbaar zijn!! Het ga je goed!! Lieve groet, Hilda vd Weerd (Meikade)

 3. Beste Linda

  Ik heb nu je hele blog gelezen en echt respect voor je. Afgelopen oktober hebben ze bij mij sclerodermie geconstateerd, progressief. Ik zit inmiddels aan de Cellcept en loop sinds december in Utrecht bij Dr. Leavis en Dr. Spierings. Net voor de Kerst uitleg gehad over de stamceltransplantatie, hopelijk hoor ik volgende week meer. Ik vind het spannend, maar ga er vanuit dat het goed komt en ik blijf positief, jouw verhaal helpt daarbij zeker. Mijn man en zoon van bijna 15 (ik ben nu 46) steunen me door dik en dun. Is de Jan Willem in je verhaal de Jan Willem van Broodje Biezonder?

  Veel sterkte met alles
  pascal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *